Uziemienie slupa oswietleniowego

Dużo osób zastanawia się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko chce od tego, czy właściwie będzie ona brana. Jeśli krajalnica planuje być tylko kolejnym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem chodzi się wstrzymać. W sukcesie, gdy cenimy sobie wygodę, i w kuchni spędzamy całkiem sporo czasu, przygotowując posiłki i desery, niewątpliwie jest owo wymarzona droga!

Krajalnica to znakomita opcja dla zwykłego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na całej grubości części w zaledwie kilka sekund. To jedno dotyczy wędlin i serów - łatwo i odpowiednio, a przede każdym estetycznie. Nie jednak oczywiście więc robi, jeśli w grę wchodzi jedynie deska do cięcia i nóż.

Najważniejsze czynniki Najistotniejsze elementy krajalnicy to obrotowe ostrze z łatwością regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza mogą być okrągłe lub ząbkowane. Te liczby idealnie nadają się do krojenia serów i wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są zrobione ze pewni hartowanej, gdyż dzięki obecnemu są trwalsze. Jeśli chodzi o korpus krajalnicy, możemy wybrać te sprawione ze określeni nierdzewnej lub tytanu, lub same z tworzywa sztucznego - do celu domowego wystarczy plastik. To jedno tyczy podajnika. Jeżeli mamy zamiar używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u osób, jakie będą kroić żywność rzadziej. Trzeba również zwrócić uwagę, lub do krajalnicy dołączony jest dociskacz - bez niego jesteśmy narażeni nie wyłącznie na kilku precyzyjne krojenie, ale przede każdym na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często przystępują do zestawu inne popularne gadżety. Samym spośród nich stanowi tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie staje się bardziej higieniczne, i przy okazji jesteśmy mniej sprzątania. Innym kolorowym smakiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest bogata? Taka przeznaczona do celu domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na rynku są również krajalnice do zabudowy, oraz ich cena waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie sklepom i domom gastronomicznym to obecnie duży wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Natomiast ich nabądź szybko się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony godzina pracy.